Teamfoto JC Hoveniers
Werkzaam in Gouda, hoofdvestiging Amstelveen

Belangrijke feiten over het onderhouden van bomen

Redactie gouda-hovenier.nl, 31 maart 2024
Snoeien van boom met tuingereedschap

Het centrale punt van elke tuin wordt gevormd door bomen. Naast het groen zorgen ze voor schaduw en zijn van essentieel belang voor dieren en insecten. Om uw tuinbomen goed te onderhouden, is het noodzakelijk om ze regelmatig te snoeien.

Snoeien is van essentieel belang om de boom gezond en goed groeiend te houden. Zomaar beginnen met snoeien is echter geen goed idee, enige kennis van bomen en gereedschap is vereist. Voor een correcte snoeibeurt van een boom is het belangrijk om te beschikken over de nodige kennis van bomen en gereedschap. In deze tekst bespreken we de redenen waarom het noodzakelijk is om bomen regelmatig te snoeien en hoe u dit het beste kunt doen.

Waarom u bomen dient te snoeien

Er zijn meerdere redenen waarom een boom eens in de zoveel tijd gesnoeid moet worden. Bomen groeien en bloeien voortdurend. Het kan voorkomen dat bomen een richting op groeien die u niet wenst of niet fraai vindt. Het behouden van de gewenste vorm van een boom is een van de redenen om te snoeien.

Terugkerend snoeien van de boom voorkomt dat deze verkeerd groeit. Op deze manier blijft de groei van de boom beheersbaar en binnen de juiste proporties. Een reden om bomen te snoeien is vanwege potentiële gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan.

Bomen groeien soms op gevaarlijke wijze, het is dan van belang om de boom te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die zicht belemmeren of voor obstakels zorgen. Als afsluiting is het ook van belang om te letten op de gezondheid van uw boom.

Soms moet er gesnoeid worden om de boom gezond te houden. Het is belangrijk om eventuele zieke takken of grote delen van de boom weg te snoeien. De gezondheid van de boom kan in gevaar komen door de grootte, daarom is snoeien soms noodzakelijk.

Richtlijnen bij het snoeien van bomen

U mag maximaal 20% van de blad dragende takken verwijderen, anders wordt de groei van de boom belemmerd. Let er dus op dat u niet te veel van de boom wegsnoeit. Zorg ervoor dat u takken aan de basis afsnoeit om uitlopers te vermijden. Pas op dat u niet te dicht op de stam snoeit, dit kan namelijk het risico vergroten dat de boom ziek wordt.

Wanneer takken van aanzienlijke omvang zijn, haalt u ze er in 2 gedeelten af. Voer eerst een zaagsnede uit op de gewenste positie aan de onderkant van de tak. Daarna verwijdert u de tak van bovenaf. Op deze manier zal de tak niet onverwachts breken of scheuren, waardoor het proces veel veiliger is.

Het snoeien van hoofdtakken die naar binnen groeien is van essentieel belang. Snoei dood hout altijd weg. De zwakste tak moet altijd gesnoeid worden bij takken die tegen elkaar schuren.

Het is tijd om te beginnen aan het snoeien van de bomen!

Zodra alle noodzakelijke regels helder zijn, kunt u aan de voorbereiding beginnen. Het is verstandig om alvast de juiste gereedschappen klaar te zetten voor het snoeien. Het is aan te raden om te starten met een goede snoeischaar, deze is handig voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Voor het snoeien van hogere takken kan het handig zijn om een telescopische snoeischaar te hebben. Met een takkenschaar of snoeizaag kunt u dikkere takken moeiteloos verwijderen. Heeft u de juiste gereedschappen bij de hand? Vergeet dan niet om het benodigde hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Het gebruik van een ladder en volledig dekkende kleding is essentieel bij het snoeien. Vergeet niet om ook beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Het snoeiwerk kan bijna beginnen. Voordat u start, is het echter belangrijk om eerst een plan van aanpak te maken. Bepaal vooraf wat u met de boom wilt doen voordat u begint met snoeien. Denk na over de gewenste vorm en check op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Een doordachte aanpak is belangrijk bij het snoeien van bomen. Bepaal vooraf wat er gesnoeid moet worden en hoe u te werk gaat. Zorg ervoor dat u alle kanten van de boom snoeit, aangezien snoeien essentieel is voor een gezonde groei en om een gelijkmatige ontwikkeling te waarborgen. Nu kunt u aan de slag gaan met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u zich bewust bent van de regels en dat u veilig te werk gaat.

Snoeien door een specialist

Het snoeien van bomen vereist aandacht en deskundigheid, het is een belangrijke taak. Als u het snoeien liever overlaat aan professionals, dan kan dat zeker!Mocht u vragen hebben of hulp nodig hebben, kunt u contact opnemen met JC Hoveniers via 085 106 1413.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1413 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over JC Hoveniers

JC Hoveniers, waar vakmanschap en passie samenkomen om uw buitenruimte tot leven te brengen. Als toonaangevend hoveniersbedrijf streven we naar niets minder dan uitmuntendheid in elk aspect van onze dienstverlening. Met jarenlange ervaring en een diepgewortelde liefde voor groen, bieden we deskundig advies, op maat gemaakte ontwerpen en zorgvuldig onderhoud om uw tuin om te toveren tot een oase van natuurlijke pracht. Van het eerste consult tot de laatste aanraking, kunt u vertrouwen op onze toewijding aan kwaliteit, betrouwbaarheid en klanttevredenheid. Ontdek de mogelijkheden met JC Hoveniers en laat uw buitenruimte stralen als nooit tevoren.


VCA